Koptelefoon kopen? Bekijk de beste hoofdtelefoons & reviews van dit jaar en vergelijk alle prijzen volledig onafhankelijk voor de beste prijs.

✓ Volledig onafhankelijk koptelefoon vergelijken

✓ Direct de beste modellen & prijzen inzichtelijk

✓ Speciale aanbiedingen en acties direct verzilveren

1.

Sony WH-1000XM3

✓ Sony WH-1000XM3 streamt muziek via Bluetooth draadloos naar je device.

Sony WH-1000XM3 beschikt over smart listening functie en past zich aan op activiteit.

Sony WH-1000XM3 beschikt over actieve noise cancelling om omgevingsgeluid te dempen.

– Sony WH-1000XM3 wordt zonder 6,3 mm adapter geleverd.

Score

Beste hoofdtelefoon

2.

Beats Pro Over-Ear Headphone

 ✓ Beats Pro Over-Ear zorgt er voor dat muziek klinkt zoals in de studio

Beats Pro Over-Ear heeft kantelbare en draaibare oorschepen voor gebruik 1 oor

Beats Pro Over-Ear heeft een krulsnoer voor ultieme bewegingsvrijheid

– Beats Pro Over-Ear kabel is alleen geoptimaliseerd voor Apple en niet voor Android

Score

beste koptelefoon 2019

3.

Bowers & Wilkins P9 Signature

✓ De drivers van de Bowers & Wilkins P9 produceren een ruimtelijk geluid.

De Bowers & Wilkins P9 koptelefoon is gemaakt van duurzame materialen.

Je kunt de oorkussens van de Bowers & Wilkins P9 gemakkelijk vervangen.

Bowers & Wilkins P9 kabel is alleen geoptimaliseerd voor Apple en niet voor Android

Score

noise cancelling koptelefoon

4.

Bang & Olufsen Beoplay H9i

✓ Bang & Olufsen Beoplay H9i streamt al je muziek met bluetooth naar je devices

Bang & Olufsen Beoplay H9i zorgt met noise cancelling voor demping van omgevingsgeluid

Als je de Bang & Olufsen Beoplay H9i op je hoofd zet, gaat de muziek automatisch aan.

– Je kunt de Bang & Olufsen Beoplay H9i niet compact inklappen.

Score

hoofdtelefoon review

5.

BOSE QuietComfort 35 II 

✓ Bose QuietComfort 35 II dempt omgevingsgeluiden met noise cancelling

Bose QuietComfort 35 II is makkelijk te bedienen met de Google Assistant

Bose QuietComfort 35 II makkelijk gebruiken met de Bose Connect App

– Als de noise cancelling op de Bose QuietComfort 35 II uitstaat of de accu leeg is, is de geluidskwaliteit minder goed.

Score

beste noise cancelling hoofdtelefoon

Populaire koptelefoons in 2019

Audio-Technica ATH-M50X

Bose QuietComfort 25

Bowers & Wilkins PX

Sony WH-CH700N

Meest gestelde vragen over koptelefoons

Waar let ik op als ik een koptelefoon ga kiezen?

Als je een koptelefoon moet kiezen is het natuurlijk belangrijk dat je weet waar je op moet letten, het kiezen van een hoofdtelefoon is namelijk een behoorlijk persoonlijke kwestie. Er zijn zelfs nieuwe hoofdtelefoons die zich volledig aan je gehoor aanpassen.

Als je alle koptelefoons goed wil vergelijken is het belangrijk om eerst te kijken naar de wijze waarop je hem gaat gebruiken. Het kan namelijk zo zijn dat je een hoofdtelefoon vooral wil gebruiken tijdens het reizen of dat je hem intensiever gebruikt voor gaming of voor op de fiets richting het werk.

Waar gebruik je de koptelefoon precies voor?

De eerste stap die je dus moet zetten is het bepalen van je gebruik, zodra je weet waar je het exemplaar voor wil gebruiken wordt het vergelijken een stuk gemakkelijker. Lees snel verder om alle verschillen te bekijken en om de juiste keuze te maken, er is namelijk een groot scala aan types koptelefoons beschikbaar.

Veel verschillende hoofdtelefoons beschikbaar

Om je een goed beeld te geven van alle verschillende types hebben we alles gemakkelijk voor je opgesomd. Je hebt bijvoorbeeld over-ear koptelefoons, on-ear hoofdtelefoons en daarbij is er ook nog een breed scala aan draadloze of bluetooth modellen beschikbaar. We maken een begin door eerst de on-ear variant te behandelen, daarna bespreken we de on-ear variant en daarna bespreken we de draadloze of bluetooth versies.

Welke verschillende types hoofdtelefoons zijn er beschikbaar en welk type past bij mij?

Over-Ear hoofdtelefoon

De naam verraad het al een beetje, als je kiest voor een van de vele on-ear koptelefoons kies je voor een variant die de oren volledig omsluit. Dat betekent dat je automatisch minder geluid van buitenaf hoort.

Doorgaans worden deze modellen around-ear of circum aural genoemd, door de grote oorkussen wordt er weinig druk op je oren uitgeoefend waardoor je gemakkelijk urenlang naar je favoriete muziek luistert zonder enige irritatie.

Doorgaans worden over-ear koptelefoons veel gebruikt in thuissituaties omdat de grote oorkussen comfortabel om de oren heen zitten, het nadeel van dit soort koptelefoons is dat ze vaak wat groot van formaat zijn en dat ze minder geschikt zijn om te vervoeren in tegenstelling tot de on-ear modellen.

On-ear koptelefoons

Een ander populair type is de on-ear hoofdtelefoon, deze heeft vaak wat minder grote oorkussen die op de oren rusten, het komt vaak voor dat je dan nog omgevingsgeluiden hoort. Doorgaans zijn dit soort hoofdtelefoons vrij compact en geschikt voor gebruik tijdens het reizen of onderweg in de trein.

Het ligt er dus maar net aan waar je naar op zoek bent, de oorkussen van een on-ear koptelefoon sluiten net wat minder af waardoor je omgevingsgeluid nog best goed hoort. Ook op hoog volume zul je merken dat de koptelefoons nog steeds geluid lekken, dit kun je prettig vinden als je niet volledig afgeschermd wil zijn van je omgeving.

Iedereen heeft bijna de beschikking over een Bluetooth functie op de smartphone, tegenwoordig zijn er ook veel koptelefoons beschikbaar die het mogelijk maken om via Bluetooth draadloos te verbinden met de smartphone, daardoor kun je de hoofdtelefoon zowel thuis als onderweg gebruiken.

Doorgaans is het zo geregeld dat je met dit soort koptelefoons ongeveer 10 meter bereik hebt waardoor je tijdens het shoppen of wandelen nog steeds genoeg bewegingsvrijheid hebt.

Ook zo’n hekel aan draden?

Veel mensen die een hekel hebben aan kabels kiezen voor deze variant omdat je simpel draadloos kunt verbinden met je telefoon. Het grote nadeel is dat je te maken krijgt met een batterij, dit type koptelefoons moet je daardoor opladen en dat irriteert sommige consumenten behoorlijk.

Wil jij je helemaal afsluiten van je omgeving?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je het prettig vindt om je thuis volledig af te sluiten van je omgeving door een hoofdtelefoon draadloos aan te sluiten op je televisie. Tenzij je altijd aan de buis gekluisterd zit is het natuurlijk wel prettig om hier draadloos gebruik van te maken.

Veel televisies maken het mogelijk om de hoofdtelefoon volledig draadloos aan te sluiten waardoor je gemakkelijk draadloos op de bank kunt genieten van je favoriete games, films of sportwedstrijden zonder dat je ook maar iemand stoort.
Je kut doorgaans gebruik maken van een hoofdtelefoon voor tv met een bereik van zo’n 100 meter.

Daarbij is het ook mogelijk om 2 verschillende koptelefoons aan te sluiten. Een groot voordeel is dat je helemaal zelf bepaalt op welk volume je naar televisie geluid luistert. Een nadeel van dit type hoofdtelefoons is dat he WiFi signaal enigszins verstoord kan worden door de frequentie van de headphone.

Wat is een noice cancelling koptelefoon en waar gebruik ik die precies voor?

De naam zegt het eigenlijk al, een noise cancelling koptelefoon wordt voornamelijk gebruik om storende omgevingsgeluiden volledig af te sluiten. Veel mensen vinden het prettig om alleen de muziek te horen zodra ze gebruik maken van headphone.

Noise cancelling hoofdtelefoon en ruisonderdrukking

Dit type zorgt er voor dat je door middel van ruisonderdrukking bijna elke vorm van geluid kunt afschermen. Zo hoor je het verkeer bijna niet meer en als je op het vliegveld bent zul je merken dat je de vliegtuigen niet eens hoort.

Let goed op in het verkeer

Doorgaans raden we af om dit soort koptelefoons te gebruiken in het verkeer omdat je vrijwel geen omgevingsgeluiden meer hoort. Een nadeel van een noise cancelling headphone is het feit dat je hem ook moet opladen voordat je hem kunt gebruiken.

Waar moet je op letten als je een koptelefoon wil gebruiken tijdens het sporten?

Veel mensen gebruiken tegenwoordig oortjes of headphones tijdens het sporten. Het is dan wel zo handig als je gekozen hebt voor een zweetbestendig type omdat je daardoor de zekerheid hebt dat de koptelefoon rondom je oren blijft zitten.

Zo kun je op je gemak fitnessen zonder je steeds zorgen te maken over een hoofdtelefoon die afglijdt. Vaak is het ook handig om te gaan voor een model zonder kabel zodat deze nooit in de weg kan zitten terwijl je aan het sporten bent.

Wat is het verschil tussen een koptelefoon die open, semi-geopend of gesloten is?

Als je gaat kijken naar de diverse typen koptelefoons is het goed om te kijken naar de klankkasten. Je hebt namelijk de keuze uit verschillende klankkasten, zo heb je een gesloten klankkast, een semi-geopende klankkast en een gesloten klankkast.

Gesloten klankkast

Als je de keuze maakt voor een gesloten klankkast wordt het geluid geblokkeerd aan de buiten en binnenkant terwijl een open klankkast geluid doorlaat. Het is daarom slim om wederom na te denken over het gebruik van de hoofdtelefoon. Als je een gesloten klankkast kiest is deze vooral geschikt voor luidruchtige omgevingen.

Open klankkast

Veel mensen die hoofdtelefoons gebruiken voor in de studio of thuis kiezen voor een open klankkast.

Semi-geopende klankkast

Ook heb je nog de beschikking over een semi open klankkast die de voor en nadelen van beide varianten gebruikt en als het ware een mix is van beide varianten. Lees verder als je wil weten hoe het precies zit.

Meeste hoofdtelefoons hebben gesloten klankkast

De meeste koptelefoons maken gebruik van een gesloten klankkast, deze beschikt over een gesloten achterkant waardoor het geluid van buitenaf wordt geblokkeerd. Er wordt doorgaans ook geen geluid naar de buitenwereld gelekt waardoor je zeker weet dat je niemand stoort en kunt opgaan in de muziek die door de hoofdtelefoon heenkomt.

Koptelefoons met een gesloten klankkast

Doorgaans maken mensen gebruik van een hoofdtelefoon met een gesloten klankkast als ze in een lawaaiachtige omgeving zijn. Denk daarbij aan een reis met de trein of op het kantoor.

Doordat de druk in een gesloten klankkast doorgaans makkelijk kan worden opgebouwd is de bass een stuk beter als bij andere varianten. Een nadeel van een koptelefoon met een gesloten klankkast is dat je oren wat sneller warm worden en dat he t geluid dat weergegeven wordt wat minder ruimtelijk overkomt.

Hoofdtelefoons met een open klankkast

Als je kiest voor een hoofdtelefoon met een open klankkast heb je gekozen voor een type dat geluid van buiten en binnen doorlaat. Doorgaans zijn deze koptelefoons wat minder geschikt om te gebruiken in een luidruchtige omgeving. Als je de headphone vooral thuis gebruikt of hem ophebt in de studio is de open klankkast een prima optie.

Het voordeel van een open klankkast is het natuurgetrouwe geluid, door te kiezen voor de open klankkast weet je zeker dat er een goede balans is tussen bass en ruimteijk geluid omdat de bass nooit overdadig zal worden, als je bijvoorbeeld muziek opneemt in een studio kan dit goed van pas komen omdat je koptelefoon geen geluid lekt naar de microfoon toe.

Nog een voordeel is dat een hoofdtelefoon met een open klankkast doorgaans gemakkelijk lang te dragen is omdat er geen drukkend gevoel op je oren ontstaat.

Semi-open klankkast hoofdtelefoons

Als je een hoofdtelefoon hebt gekozen met een semi-open klankkast heb je de voordelen van een open en gesloten klankkast hebt gecombineerd. Je bent niet volledig afgesloten van omgevingsgeluiden en je hebt natuurgetrouw geluid omdat bepaalde frequenties door dit type koptelefoon goed worden weergegeven.

Moet ik rekening houden met mijn muziekgenre als ik een koptelefoon koop?

Het hoeft niet uit te maken welke koptelefoon je koopt als je een specifiek muziekgenre vaak luister, toch is het wel zo dat bepaalde merken de nadruk meer leggen op het bassgeluid. Luister je veel hiphop of house dan is het wel lekker als je een hoofdtelefoon hebt met een diep bassgelud.

Denk bijvoorbeeld aan merken zoals JBL , Sennheiser en Beats By Dre die een echte nadruk leggen op de basstonen.

Kun je muziek opslaan op je koptelefoon?

Doorgaans is het zo geregeld dat je smartphone, mp3 speler of computer de muziek afspeelt.

Tegenwoordig maakt ook bijna iedereen gebruik van een streamingdienst zoals Spotify waarbij muziek in de cloud is opgeslagen. Er zijn echter wel een aantal aanbieders die hoofdtelefoons leveren met een intern geheugen, het is echter de vraag of dit nodig en praktisch is.

Kun je muziek streamen naar je hoofdtelefoon?

Ja, dat is tegenwoordig best normaal geworden. Je kunt vaak verbinding maken met je koptelefoon door een knopje in te drukken. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je afspeelapparaat (PC, smartphone of tablet) dezelfde techniek heeft als je hoofdtelefoon om een goede verbinding te leggen.

We zien bijvoorbeeld bij veel gaming headsets dat deze verbinding maken met een 2,4 GHz verbinding, daardoor is er geen vertraging tussen geluid en beeld. Een van de belangrijkste factoren voor gamers natuurlijk, als het om muziek gaat heb je vaak de beschikking over Bluetooth

Ik ben op zoek naar een koptelefoon voor mijn PC of laptop, waar moet ik dan op letten?

Tegenwoordig zijn er nog steeds mensen die op zoek zijn naar de beste koptelefoon voor de computer, het is natuurlijk zo gek nog niet want er zijn veel mensen die heel de dag aan het werk zijn op de laptop of pc en het is dan wel zo handig als je een geschikte hoofdtelefoon hebt.

We raden je aan om altijd te kiezen voor een koptelefoon met een gesloten klankkast zodat er zeker geen geluid naar buiten lekt.

Kijk goed naar de omgeving waarin je vaak bent

Ook hangt het helemaal af van de omgeving waarin je gebruik maakt van de koptelefoon, als je bijvoorbeeld in een kantoor zit kun je het beste kiezen voor een over-ear, of circum aural koptelefoon want de oorkussen sluiten je dan grotendeels af van storende omgevingsgeluiden.

Ben je wat vaker in een openbare omgeving zoals een station of neem je deel aan het verkeer dan kan het vervelend zijn om een over-ear hoofdtelefoon te kiezen omdat je de omgeving niet goed kan inschatten.

Heb je veel collega’s of familie om je heen?

Ook kan het zijn dat je collega’s nog gewoon wil verstaan tijdens het werk, ook dan is een on-ear koptelefoon een goed idee omdat je je collega’s in dat geval meestal nog gewoon kunt horen.

Zo weet je in ieder geval zeker dat je niets mist op de werkvloer of heb je het direect door als jouw trein dicht bij het perron is waar je moet zijn. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de keuze uit hoofdtelefoons met een kabel of zonder kabel.

Wil je wel of geen kabel gebruiken?

Zonder kabel heb je een stuk meer bewegingsvrijheid en kun je tijdens het reizen erg flexibel gebruik maken van je koptelefoon.

Ook op het kantoor is dit handig als je bijvoorbeeld naar de printer of het koffiezetapparaat loopt, het is echter wel zo dat bijna alle draadloze koptelefoons op bluetooth werken. Je computer of telefoon moet deze ondersteuning dus wel bieden om gebruik te maken van je hoofdtelefoon.

Is het mogelijk om te gamen met een hoofdtelefoon?

Natuurlijk, je kunt de hoofdtelefoon tegenwoordig heel gemakkelijk aansluiten op je televisie of computer. Het is over het algemeen wel aan te raden om een speciale gaming koptelefoon aan te schaffen omdat deze specifiek gericht worden op gamers.

Hoofdtelefoon met microfoon

Je hebt vaak de beschikking over een microfoon en je kunt je headphone gemakkelijk aansluiten op de controller van je console. Daarbij zijn er ook genoeg gaming koptelefoons die je draadloos kunt verbinden met je spelcomputer of PC.

Wat is High Resolution Audio en heb ik dat nodig?

De naam zegt het eigenlijk al, Hi-res audio of High Resolution audio is geluid wat een specifiek hogere sample snelheid heeft als normaal geluid. Daardoor wordt er een maximaal zuivere geluidskwaliteit behaalt ten opzichte van een CD.

De meest gebruikte sample snelheid van High-res audio ligt op 96 of 192 kHz en de bit diepte ligt meestal op 24 bits. Het frequentiebereik van Hi-Res audio beschikt over minimaal 40 kHz. Daardoor klinkt muziek scherper, helderder en beschik je over de hoogste kwaliteit audio. Om je een idee te geven, normale audio heeft een bereik van 20 kHz.

Ben je echt op zoek naar dynamisch, gedetailleerd geluid dat zo accuraat mogelijk is dan kun je de eis stellen om High-res audio te kopen. Dit zijn audiobestanden die beschikken over een hogere resolutie.

Om eerlijk te zijn is een koptelefoon met een Hi-Res keurmerk niet daadwerkelijk beter dan een hoofdtelefoon die geen keurmerk heeft. Over het algemeen is high resolution audio niet echt belangrijk voor de meeste consumenten.

Zijn aansluitingen voor een koptelefoon universeel?

Over het algemeen zul je merken dat bijna alle koptelefoons een universele aansluiting hebben. De kabels zijn uitgerust met een 3,5 mm aansluiting en deze kun je gemakkelijk aansluiten op bijna elk apparaat.

Kan zijn dat je soms de 6,3 mm aansluiting nodig hebt

Soms is het zo dat bepaalde apparaten een andere aansluiting hebben zoals de 6,3 mm aansluiting, het is dan nodig om een specifieke adapter aan te schaffen om te koppelen met dit soort apparaten. Je ziet dit echter bijna nooit voorkomen, bij oudere versterkers kun je het nog wel eens tegenkomen.

Kijk of je een compatibele afstandbediening hebt

Het kan wel zijn dat de meegeleverde afstandsbediening of navigatie speciaal ontwikkeld is voor een apparaat van een bepaald merk zoals Apple of Android.

Het komt voor dat koptelefoons compatibel zijn met beide versies maar het is zeker niet ongezien dat een koptelefoon alleen werkt met een Apple apparaat of Android apparaat.
Ook werken veel hoofdtelefoons met Bluetooth, doorgaans is dit om draadloze functionaliteit mogelijk te maken.

Het is belangrijk om goed te kijken naar het apparaat waar je de headphone op wil aansluiten, als je namelijk beschikt over een draadloos model moet je apparaat wel Bluetooth ondersteunen.

Zijn er waterdichte koptelefoons beschikbaar?

Er wordt ons regelmatig gevraagd of er ook waterdichte hoofdtelefoons beschikbaar zijn. Nou, het zal je misschien tegenvallen maar dit type koptelefoon is behoorlijk zeldzaam.

Over het algemeen zijn de meeste hoofdtelefoons spatwaterdicht waardoor ze best tegen een beetje vocht kunnen, maar je kunt ze absoluut niet mee de zee in nemen of er mee gaan zwemmen.

De waterdichte koptelefoons die beschikbaar zijn worden vooral gebruikt tijdens het sporten, ook deze types kunnen niet volledig onder water maar ze zijn wel bestand tegen vocht en zweet.

Als je bijvoorbeeld veel hardloopt is het wel zo fijn dat je headphone niet kapot gaat door het zweet wat vrijkomt tijdens je inspanningen. Ook een regenbui is geen probleem voor dit type hoofdtelefoons.

Welke merken leveren over het algemeen de beste koptelefoons?

Het is natuurlijk deels een totaal persoonlijke mening en keuze om iets uit te roepen als beste koptelefoon. Het aanbod is namelijk zo groot en divers dat iedere hoofdtelefoon wel een aantal geweldige kwaliteiten heeft.

Ieder merk heeft zo zijn eigen kenmerken en voordelen, een bekend merk is bijvoorbeeld het Duitse Sennheiser waarbij je eigenlijk altijd zeker weet dat je een degelijke koptelefoon koopt.

Al ruim 7 decennia staat deze fabrikant bekend om zijn degelijke producten en ze zijn nog steeds enorm in trek bij Nederlandse consumenten.

Als je naar jongeren kijkt gaat het vooral om de uitstraling van een hoofdtelefoon, zo zie je dat er veel gekozen wordt voor Beats koptelefoons of wordt Marshall veel uitgekozen vanwege het kenmerkende design.

Dan zijn er ook nog veel mensen die hun koptelefoon de beste hoofdtelefoon noemen vanwege de koppeling aan andere merkproducten. Denk bijvoorbeeld aan de Apple koptelefoon en de Macbook die samen natuurlijk erg goed passen.

Dan heb je ook nog de echte liefhebbers die vooral kijken naar geluidskwaliteit, deze kopers kiezen vaak voor AKG of Technics zodat ze zeker weten dat de geluidskwaliteit optimaal is.

Ook kiezen veel mensen voor budget koptelefoons om zo goedkoop mogelijk uit te zijn, deze mensen vinden de beste hoofdtelefoon vaak goed omdat hij bijna niets kost en toch degelijke prestaties levert.

Goedkope koptelefoons 2019

AKG K92

Beats EP

Sennheiser HD 599

JVC HA-S60BT

Interessante filmpjes over hoofdtelefoons